واحد پژوهش

فصلنامه توسعه پایدار شهری در زمره نشریات علمی مصوب وزارت علوم

با احترام، به اطلاع پژوهشگران گرامی می‌رساند موسسه آموزش عالی دانش‌ پژوهان پیشرو با پشتوانه 11 سال برگزاری کنفرانسهای بین‌المللی توسعه پایدار و عمران شهری، موفق به کسب رتبه علمی در فهرست نشریات مصوب وزارت علوم گردید.
فصلنامه «توسعه پایدار شهری» در آخرین رتبه بندی کمیسیون نشریات علمی معاونت پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در سال 1401 موفق به کسب رتبه «ج» شده است.
از این‌ رو از تمامی اندیشمندان برای نشر دستاوردهای جدید پژوهشی مرتبط با  زمینه‌های معماری، شهرسازی و مباحث مربوط به توسعه پایدار شهری دعوت بعمل می‌آید.

نشانی فصلنامه:  usdjournal.daneshpajoohan.ac.ir

توسعه پایدار شهری به معنای ارتقای زندگی در شهرها با شرایط زیست محیطی و تأمین نیازهای نسل حاضر و آینده می‌باشد. این مفهوم از حوزه محیط زیست شروع شده و اکنون به حوزه‌های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی گسترش یافته است.

توسعه پایدار شهری یک مفهوم گسترده است که در سطوح مختلف، از بافت‌ها و محلات تا شهرهای بزرگ و حتی توسعه پایدار جهانی مورد بحث قرار می‌گیرد. اصول پایداری قابل تغییر نیستند و باید به آنها توجه شود تا به آرمان‌های پایداری دست پیدا کنیم.

افزایش جمعیت شهری، مهاجرت به شهرها و توسعه غیر قابل کنترل نواحی شهری، باعث کاهش رفاه انسانی و مشکلات بسیاری برای مدیران شهری شده است. بنابراین اهمیت توسعه پایدار شهری به منظور بهبود کیفیت زندگی شهری بیشتر مشخص شده است.

اهمیت پرداختن به توسعه پایدار شهری

توسعه پایدار شهری یک مفهوم گسترده و چالش‌برانگیز است که به‌طور مداوم مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد. این مفهوم به ایجاد شهرهایی که قادر به تأمین نیازهای جمعیت‌های رو به افزایش هستند، در عین حفاظت از محیط زیست و حفظ منابع طبیعی است.

توسعه پایدار شهری به دنبال ارتقای کیفیت زندگی شهروندان است، در حالی که همزمان سعی دارد که منابع طبیعی و محیط زیست را حفظ کند. این مفهوم بر این باور است که توسعه شهری باید به گونه‌ای انجام شود که نه تنها نیازهای فعلی جامعه را برطرف کند، بلکه نیازهای آینده نیز را برآورده سازد.

توسعه پایدار شهری از چندین جنبه مختلف قابل بررسی است، از جمله مدیریت منابع طبیعی، حفاظت از محیط زیست، حمل و نقل پایدار، امنیت و سلامت شهری، توزیع منابع و توسعه اقتصادی.

برای دستیابی به توسعه پایدار شهری، نیاز به همکاری بین مردم، دولت و بخش خصوصی وجود دارد. عواملی از قبیل افزایش جمعیت، تغییرات آب و هوا، مدیریت پسماند، و افزایش استفاده از منابع طبیعی، همچنین نیاز به ایجاد فضاهای سبز و پارک‌ها در شهرها نیز از جمله چالش‌های توسعه پایدار شهری به شمار می‌آید.

بنابراین، برنامه‌ریزی دقیق و هماهنگ بین مختلف بخش‌ها برای ایجاد شهرهای پایدار و مقاوم در برابر چالش‌های آینده ضروری است.

شیوه دستیابی به توسعه پایدار شهری

ایجاد شهرهای پایدار نیازمند رویکردی مشارکتی و از پایین به بالا است، نه رویکردی اقتدارگرایانه و از بالا به پایین. توسعه پایدار به این اعتقاد است که فناوری نمی‌تواند منابع طبیعی را به طور کامل جبران کند و باید سرمایه طبیعی را با سرمایه انسانی ترکیب کرد.

سازمان ملل از اصول و مفاهیم توسعه پایدار شهری حمایت می‌کند و تاکید دارد که باید از طریق ایجاد فضاهای فرهنگی مناسب و آموزش مردم، به توسعه پایدار دست یافت.

برای تحقق توسعه پایدار شهری، باید به مسائل زیر توجه کرد:

• ایجاد عدالت اجتماعی و شهروندی
  • فراهم کردن فرصت‌های مشارکت شهروندان و تقویت همبستگی اجتماعی
  • تقویت نهادهای اجتماعی و خانواده‌ها
  • توجه به پدیداری توسعه پایدار شهری به صورت استراتژیک
  • ارتقاء فرهنگ شهرنشینی
  • بهبود و سازماندهی ارگان‌های دولتی و خصوصی
  • بهبود کارایی سیاست‌ها و برنامه‌های سیاست گذاری در حوزه شهری
  • تقویت حقوق شهروندی و بهبود روابط مدنی

برای اینکه بتوان توسعه شهری را پایدار نامید باید دارای چهار مشخصه باشد:

1. بهره وری : یک معادله ی پویاست که در واقع ظرفیت جامعه برای استفاده یا تغییر شکل سیستم های طبیعی در تولید غذا و کالا با بازدهی بهینه را می سنجد.
  2. عدالت : ظرفیت جامعه در توزیع عادلانه ی فرصت ها و تهدیدهایی که ناشی از کاربرد یا تغییر سیستم های طبیعی پیرامون هستند که در مورد توزیع عادلانه ی ثروت بین مردم نیز به کار می رود.
  3. انعطاف پذیری: به ظرفیت جامعه در واکنش به فشارهای طبیعی یا تحمیلی یا ضربه های ناگهانی گفته می شود.
  4. ثبات : ظرفیت جامعه در ادامه ی استفاده یا تغییر سیستم های طبیعی بدون دگرگونی شدید
1401/05/09